Wykaz certyfikowanych produktów

Szafran Izerski

zdjęcie produktu: Szafran Izerski Szafran obecnie stanowi najdroższy dodatek kulinarny o charakterystycznym miodowo-gorzkim smaku. Wystarczy kilka nitek, by odmienić całą potrawę. Należy jednak pamiętać, aby dobrze przygotować szafran przed podaniem go do potrawy:
Szafranowe nitki umieszczamy w gorącej wodzie( można również użyć mleka lub bulionu). Przykrywamy kubek i pozostawiamy na 3-5 godzin aż pojawi się  ciepły, pomarańczowy kolor. Do uzyskania delikatnego smaku używamy 3-4 pręcików, a dla wyrazistego 6-7 pręcików na osobę. Zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy! Wywar możemy przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Szafran stosujemy do ryżu, zup (rosół) bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, wykorzystuje się go w cukiernictwie oraz przy produkcji serów.

 

Wiesz już wszystko?

Złóż wniosek