Wykaz certyfikowanych produktów

Koziniec – ser kozi dojrzewający

zdjęcie produktu: Koziniec – ser kozi dojrzewający Sery Łomnickie wytwarzane są w ekologicznym gospodarstwie “Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę.
Wszystkie produkty powstają w 100% zgodnie z naturą: nie stosuje się  żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. Hodujemy kozy (obecnie stado liczy ponad 100 sztuk), a z ich mleka produkujemy wyjątkowe sery. 
W 2010 r. Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Sery Łomnickie były podawane na stołach unijnych notabli i promowały polską kuchnię. Regularnie też goszczą w menu najlepszych restauracji w kraju.
Koziniec, to ser kozi długo dojrzewający (około 5 miesięcy), wytwarzany w 100 % z niepasteryzowanego mleka koziego.   Dojrzewa w dużych kręgach około 3 -4 kg. Wytwarzany jest metodą tradycyjną  bez  dodatków chemicznych.
Aby wykazać związek z regionem sery nazywane są mniejszymi lub większymi nazwami karkonoskich szczytów. A koziniec to: Granitowe Wzgórze (465npm.) leżące w odległości 5 km na wschód od centrum Jeleniej Góry, w zakolu rzeki Bóbr.

Sery kozie łomnickie są wpisane na listę produktów Tradycyjnych.
http://serylomnickie.pl
 

Wiesz już wszystko?

Złóż wniosek